Kesäkurpitsainen sienirisotto

Italialaisen risoton valmistaminen on itselleni aika tuore tuttavuus, vaikka kaikenlaisia pilahviriisejä onkin tullut väännettyä. Tässä ohjeessa on suhteellisen simppelit raaka-aineet, jolloin pääsee keskittymään risoton oikean koostumuksen ja kypsyysasteen hakemiseen. Kaikenlaiset risottokikat ovat muuten erittäin tervetulleita!

Tarvitset:

  • 250 g laadukasta carnaroli-riisiä (tai avorio/arborio)
  • noin 250 g kesäkurpitsaa
  • noin 200 g sieniä, esim. siitake- tai herkkusieniä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl voita tai margariinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1 lihaliemikuutio (kana/kasvisliemikin käy)
  • noin 7 dl vettä
  • noin 3 rkl juustoraastetta, mieluiten parmesaania

Toimi näin:

  1. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin kahtia ja vielä kahtia. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
  2. Puhdista ja paloittele sienet (saavat jäädä melko reiluiksi paloiksi).
  3. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli.
  4. Raasta juusto.
  5. Laita paistinpannuun (tai suoraan kasariin) voi/margariini ja oliiviöljy. Paistele siinä ensin hetki sieniä. Lisää sipuli ja kuullota.
  6. Lisää joukkoon vielä kesäkurpitsaviipaleet ja valkosipuli, kypsennä hetken aikaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  7. Kuumenna esimerkiksi pienessä kattilassa samaan aikaan 7 dl vettä ja lihaliemikuutio. Pidä liemi kuumana.
  8. Jos et kuullottanut kasviksia suoraan kasarissa, ota se nyt käyttöön. Kaada pohjalle tilkka oliiviöljyä ja siirrä kasari kuumalle levylle. Siirrä kuullotetut kasvikset paistinpannusta kasariin. Lisää nyt myös riisi sekoittaen.
  9. Kaada heti joukkoon pieni osa kiehuvasta lihaliemestä ja sekoita. Sekoittele silloin tällöin, kunnes liemi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Itse pidin parhaana sekoitusvälineenä muovista paistinlastaa.
  10. Kaada jälleen risottoon hiukan lisää kiehuvaa lihalientä. Sekoittele ja anna liemen imeytyä. Tässä kohtaa on turha lähteä minnekään hellan äärestä – tehtäväsi on vain sekoitella risottoa ja lisätä lientä juuri ennen kuin risotto alkaa ottaa kiinni kattilan pohjaan.
  11. Maistele riisin kypsyyttä sillon tällöin. Risotto on valmista kun riisi on al dente, eli kun jauhomaisuus on juuri kadonnut, mutta riisissä on vielä napakkaa purentavastusta. Samaan aikaan myös suurin osa nesteestä pitäisi olla haihtunut risotosta. Tähän pääsee parhaiten, kun lisää loppuvaiheessa nestettä hyvin pienissä erissä. Risotto saa olla koostumukseltaan kuitenkin hiukan valuvan kosteaa.
  12. Lisää lopuksi risoton sekaan vielä juustoraaste ja sekoita. Tarkista maku.
  13. Tarjoa risotto heti. Pinnalle voit halutessas ripotella lisää juustoraastetta. Risoton seurana maistuu esimerkiksi oliiviöljyssä rapeutettu ohut valkosipulileipä.
Kategoria(t): Juusto, Kasvis, Riisi, Sienet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s