Kuvailisin tämän lasagnen makua astetta hienostuneemmaksi verrattuna ”peruslasagneen”, ja se onkin mainiota tarjottavaa vaikkapa vieraille. Lasagnelevyjen väliin ei tulekaan juustolla maustettua kastiketta vaan tuoreita mozzarellaviipaleita. Väleihin ja etenkin pinnalle ripotellaan myös aimo annos parmesaaniraastetta. Jauhelihakastiketta maustavat paitsi porkkana ja selleri, myös kunnon loraus punaviiniä. Joukkoon on mukava lisätä myös tuoretomaattikuutioita. Kunnolla hauduttuaan jauhelihakastike on mahtavan makuista, ja toimisi sellaisenaankin pastan kanssa. Itse käytin tässä lasagnessa kuivapastaa, sillä pidän sen napakkuudesta, mutta tuorepasta sopii toki ja lyhentää paistoaikaakin. Ohje on mukaeltu yhdistelmä Iltasanomien Ruokalan lasagne-ohjeesta sekä Aglio & Olio -kirjan Lasagne al forno -ohjeesta.
Lihakastikkeeseen tarvitset:
- 250-300 g naudan paistijauhelihaa
- 1 keskikokoinen porkkana
- porkkanan painoinen pala selleriä
- 1 keskikokoinen (salotti)sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 500 g paseerattua tomaattia
- 2 tomaattia
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 2 lihaliemikuutiota
- 2 dl punaviiniä
- noin 4 rkl oliiviöljyä
- ripaus jauhettua chiliä
- 2 rkl kuivattua basilikaa
- mustapippuria rouhittuna
- suolaa
Toimi näin:
- Kuori ja paloittele porkkana ja selleri pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja purista valkosipulinkynnet. Paloittele tomaatit.
- Freesaa porkkana, selleri ja valkosipuli paistinpannulla oliiviöljyssä. Siirrä ne sen jälkeen kattilaan.
- Lisää oliiviöljyä paistinpannuun ja ruskista siinä jauheliha sipulisilpun kanssa. Pyri saamaan jauhelihasta paistinlastan avulla tasakokoista ja miellyttävää. Siirrä jauhelihakin kattilaan.
- Lisää kattilaan edellisten lisäksi paseerattu tomaatti, tuoretomaatin palaset, punaviini, tomaattipyree sekä lihaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi.
- Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää myös basilika sekä varovasti chilijauhetta. Lisää suolaa alkuun varovasti.
- Anna kastikkeen hautua ja kerätä makua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Sekoittele välillä. Kastikkeen tulee pysyä melko notkeana, joten lisää tarvittaessa desi tai pari vettä.
- Tarkista lopuksi maku, jonka pitäisi olla tiivistynyt keittelyn tuloksena. Lisää tarvittaessa joitakin mausteita.
- Anna kastikkeen levätä hetken ennen lasagnen kokoamista.
Valkokastikkeeseen tarvitset:
- 9 dl maitoa (miel. täysmaitoa)
- noin 60 g voita tai margariinia
- noin 50 g vehnäjauhoja
- ripaus jauhettua muskottipähkinää
- ripaus valkopippuria
- suolaa
Toimi näin:
- Kuumenna maito valmiiksi esim. mikrossa.
- Sulata voi tai margariini paksupohjaisessa kattilassa.
- Siirrä varmuuden vuoksi kattila osaksi pois levyltä ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Sekoita hyvin vispilällä. Jos seos tarttuu tässä vaiheessa pahasti kiinni kattilan pohjaan ja on hyvin kuivaa, lisää vielä hiukan voita tai margariinia.
- Siirrä kattila takaisin liedelle ja pidä levyä keskilämmöllä. Lisää joukkoon hiukan (ensin noin puoli desiä) kuumaa maitoa ja sekoita hyvin. Seos on nyt taikinamaista.
- Lisää joukkoon jälleen hiukan maitoa ja sekoita tasaiseksi. (Jos lisäät liikaa maitoa kerralla, jauhoseos ei enää vispaudukaan tasaiseksi vaan kastikkeeseen muodostuu kokkareita).
- Toista, kunnes kaikki maito on lisätty kastikkeeseen.
- Lisää hyvin maltillinen ripaus muskottipähkinää (maistuu helposti läpi) sekä ripaus tai pari valkopippuria. Lisää suolaa maun mukaan.
- Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin, kunnes kastike paksunee jonkin verran. Se saa kuitenkin jäädä melko juoksevaksi. Anna kastikkeen odottaa kannen alla lasagnen kokoamista.
Lasagnen valmistukseen tarvitset lisäksi:
- 1 pallon (noin 125 g) mozzarellaa
- 100 grammaa parmesaania
- noin 400 g lasagnelevyjä
Toimi näin:
- Leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Raasta parmesaani.
- Voitele sopiva lasagnevuoka ohuelti voilla tai margariinilla. Laita uuni päälle, kuivapastan kanssa 175 C (tai pakkauksen ohjeen mukaan).
- Kokoa lasagne vuokaan: levitä pohjalle ensin kerros jauhelihakastiketta ja sen päälle kerros valkokastiketta. Asettele niiden päälle lasagnelevyt, vältä päällekkäin laittamista.
- Seuraavaksi levitä uusi kerros jauhelihakastiketta huolellisesti reunoja myöten. Lisää sen päälle hiukan parmesaaniraastetta. Seuraavaksi valkokastikekerros ja sen päälle osa mozzarellaviipaleista. Lopuksi uusi kerros pastalevyjä.
- Toista edellistä järjestystä niin kauan kuin kastikkeita ja levyjä riittää (maksimissaan kuitenkin noin kuusi kerrosta. Mielummin muutamia mehukkaita täytekerroksia kuin liian monta ohutta, etenkin kuivapastan kanssa). Viimeisen levyn päälle tulee valkokastiketta sekä reilusti parmesaaniraastetta.
- Paista lasagne uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia (tuorepastan ollessa kyseessä lyhyempi aika riittää).
- Anna lasagnen vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa tuoresalaatin ja tuoreen leivän, esim. ciabatan kanssa.
Monelleko hengelle arvioisit tuon määrän riittävän? Kuulostaa älyttömän herkulliselta.
Sanoisin, että tuossa reilut annokset noin 4:lle, tai naftimmat “ravintola-annokset” noin 6:lle. Riippuu, mitä muuta tarjoaa… 🙂 Itse en lasagnea mielellään kovin kauan säilyttele, se on tosiaan parhaimmillaan ihan tuoreena…
Täytyypä tehdä tuo sitten vähintään tuplana =) On tulossa ensi viikonloppuna vanhojen lukiokavereiden tapaaminen ja ajattelin lassea tarjota. Kun isoruokaiset miehet kokoontuu yhteen, niin taitaa olla parempi, että ruokaa jää vaikka vähän ylikin. Kiitokset sinulle mahtavasta reseptistä… toivottavasti myös kavereille maistuu 😉
Kiitos. Santsikierros menossa- hyvää on!
Tein itse sellaisen virheen, että kastiketta on pastaan nähden runsaasti (en saanut ohjeen mukaista määrää
… pastaa mahtumaan vuokaan). Kokeilemalla oppii!
Vuoan koko ja muoto tosiaan vaikuttavat pastan menekkiin. Suorakaiteen muotoinen vuoka on varmasti kokoamisen kannalta helpoin. Itse käytin viimeksi pyöreää vuokaa, jolloin sain katkoa ja muotoilla lasagnelevyjä aika tavalla ennen vuokaan asettelemista…
onko tuossa ajatusvirhe vai puristatko tosiaan valkosipulinkynnet? niin ihania reseptejä, mutta tuo juttu pisti silmään.