Liisa-mummin omenahyve

Edesmenneen mummini omenahyve eli marenkihuippuinen omenapiirakka oli kahvipöydän kunkku vuosikymmenten ajan. Koitan jatkaa hänen perinnettään, ja opetella leipomaan ainakin melkein yhtä hyvää omenahyvettä 🙂 Netistä muuten löytyy monia omenahyveen nimellä kulkevia ohjeita, jotka ovat kuitenkin teknisesti ottaen kaura-omenapaistoksia eikä piirakoita. Itse väitän, että omenahyve on siis piirakka, jonka muropohjien väliin piilotetaan runsain mitoin omenahilloa ja omenanpalasia, ja pinnalle muotoillaan massiivinen kerros marenkia 😉 (Päivitetty 13.8.2008, nyt ohjeen pitäisi olla kaikin puolin kunnossa!)

1 pyöreä piirakka * 175 C + 150 C

Tarvitset:

•    1 kg omenoita, hyvin soseutuvaa laatua
•    2 dl vettä
•    2 dl sokeria + 225 g sokeria + 9 rkl sokeria
•    425 g vehnäjauhoja
•    1 tl leivinjauhetta
•    1 muna + 4 kananmunan valkuaista
•    1 dl maitoa
•    225 g voita tai margariinia
•    Vaniljakastiketta tarjoiluun, kylmänä

Toimi näin:

1.    Omenasose: Kuori ja lohko omenat. Siirrä ne kattilaan ja lisää 2 dl vettä ja noin 2 dl hienoa sokeria (maun mukaan). Keitä seos pehmeäksi, mutta ei aivan soseeksi – paloja saa jäädä! Jäähdytä.
2.    Murotaikina: Sekoita kulhossa 225 g sokeria, 425 g vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Nypi joukkoon margariini ja vaivaa sitten sekaan 1 muna ja 1 dl maitoa. Siirrä taikina jääkaappiin tasaantumaan.
3.    Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan osaan ja kauli ne pyöreiksi, saman kokoisiksi levyiksi (halkaisija noin 27 cm ennen paistamista).
4.    Paista levyt uunissa kypsiksi 175 asteessa noin 15-20 minuuttia, kevyesti vaalean ruskeiksi. Jäähdytä levyt.
5.    Marenki: Vatkaa 4 kananmunan valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen joukkoon 9 rkl sokeria hyvin vatkaten.
6.    Kokoa omenahyve: laita ensimmäisen muropohjan päälle runsas kerros omenasosetta. Nosta toinen pohja edellisen päälle ja laita samoin runsaasti omenasosetta. Kolmannenkin pinnalle tulee omenasosetta (ei ihan niin paljon). Nostele marenkivaahto esimerkiksi ruokalusikalla suurina nokareina koko komeuden pinnalle. Koita saada aikaan kauniita ”huippuja”, jotka sitten ruskistuvat uunissa.
7.    Laita omenahyve 150 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, niin kauan että marenkikoriste kuivuu ja saa kauniin kullanruskean pinnan. (Kovaksi marengiksi sen ei kuitenkaan ole tarkoitus tulla, vaan se jää sisältä pehmeän meheväksi.)
8.    Tarjoa omenahyve kylmänä, vaniljakastikkeen kanssa.

Kategoria(t): Hedelmät, Makeat leivonnaiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s